Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция: Иран може да бъде обект на санкции, ако се оттегли от ядреното споразумение

Флоренс Парли, френски министър на отбраната
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на отбраната Флоренс Парли заяви в сряда, че Иран може да бъде изправена пред налагането на санкции, ако Техеран реши да не изпълнява поетите през 2015-а година ангажименти, когато страната подписа Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), известен още като ядреното споразумение с Иран.

Пред телевизия BFM Флоренс Парли посочи, че това споразумение трябва да бъде запазено, тъй като "нищо не би било по-лошо", от това Иран да напусне ядрената сделка. В тази връзка тя предупреди Техеран, че ще има последствия, ако престане да се съобразява с ядреното споразумение.

Повод за нейните коментари е новината от по-рано през деня, че Техеран е взел решение да отмени част от ангажиментите си към договореното през 2015-а година ядрено споразумение, тъй като други страни по сделката (Съединените щати) я нарушават.

Освен това иранският президент Хасан Рухани обяви, че неговата страна ще започне по-високо обогатяване на уран, освен ако Европейският съюз не предприеме през следващите два месеца конкретни мерки, за да реагира на санкциите на САЩ, насочени към иранския петролен и банков сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна