Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Аякс със 17% след драматичната загуба от Тотнъм на полуфинала на Шампионската лига

Аякс загуби драматично с 2:3 от Тотнъм полуфинала на Шампионската лига
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на "Аякс" (AFC Ajax N.V.) се сринаха с над 16% в началото на днешната европейска търговия, след като холандският футболен клуб беше изхвърлен по драматичен начин от английския "Тотнъм" от участие на финала на Шампионската лига.

В сряда късно вечерта "Аякс" загуби с 2:3 от "Тотнъм" след победен гол на английския отбор в петата минута на даденото от съдията продължение и с общ резултат 3:3, но с по-малко отбелязани голове на чужд терен, холандският клуб приключи тазгодишното си забележително участие в най-комерсиалния футболен турнир на стария континент.

Драматичната загуба провокира агресивни продажби на акциите на AFC Ajax N.V., като те се понижават с около 17% през днешната европейска търговия, достигайки 19,50 евро за една акция, след като в края на търговията в сряда те се търгуваха около 23,50 долара за една акция.

Тази силна обезценка означава, че само в рамките на няколко часа пазарната стойност на AFC Ajax N.V. се понижи с почти 100 млн. евро към 337 млн. евро от около 430 млн. евро ден по-рано.

Акциите на "Аякс" поскъпнаха рязко през последните няколко седмици след техния успешен поход в Шампионската лига по футбол. Те поскъпнаха с над 9%, следвайки изненадващото елиминиране на осминафиналите на испанския гранд "Реал Мадрид" и с почти 10% след отстраняването на четвъртфинал на италианския "Ювентус".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени