Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира поевтиня до 8-месечно дъно спрямо долара след повторно насрочените кметски избори в Истанбул

Турската лира продължава да поевтинява спрямо долара и еврото, търгувайки се в нови най-ниски нива от есента на 2018-а година с оглед на инвеститорските притеснения относно насроченото за 23-и юни повторно провеждане на кметските избори в Истанбул.

Напрежението на световните капиталови пазари свързано с предстоящия днес и утре пореден кръг на търговските преговори между САЩ и Китай и предстоящото в петък рязко увеличаване на американските мита върху вноса на китайски стоки също допринасят за слабостта на турската лира и на валутите на останалите развиващи се пазари.

В четвъртък турската валута се обезцени над 6,2400 лири за един щатски долар за пръв път от 24-ти септември 2018-а година, преди да опита известна стабилизация около 6,2200 нивото, понижавайки се в рамките на деня с около 0,7%.

В същото време еврото поскъпна с 0,75% към 6,9800 турски лири, като дори за кратко надвиши важната психологическа бариера от 7,0000 лири за пръв път от 11-ти октомври 2018-а година.

                                                            Графики долар/турска лира   и   евро/турска лира

Снимка


Основна причина за рязката обезценка на турската лира през последните дни на търговия беше решението на Висшият избирателен съвет на страната да анулира резултатите от местния вот в Истанбул и да насрочи нови избори за 23-ти юни, уважавайки по този начин жалбата на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган.

Инвеститорите се страхуват, че това решение ще удължи с още близо два месеца несигурността относно плановете на турското правителство да ребалансира и да стабилизира икономиката на страната.

Поредното поевтиняване на местната валута принуди Турската централна банка да обяви в четвъртък, че временно преустановява провежданите от нея едноседмични репо аукциони за предоставяне на ликвидност на търговските банки.

Притесненията около повторното провеждане на кметските избори в Истанбул и глобалното напрежение във връзка с търговките преговори САЩ - Китай провокират и нови продажби на турски държавни облигации, деноминирани в долари, както и увеличаване на разходите за застраховане на инвеститорските експозиции в турски държавен дълг.

Деноминираните в долари турски държавни облигации с падеж през 2026-а година поевтиняват с 1,6 американски цента, според данни на компанията Refinitiv.

В същото време цената на застраховката срещу фалит по отношение на притежавания от инвеститори турски държавен дълг, или т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) на Турция, нараства с цели 11 базисни пункта, достигайки най-високо ниво от септември 2018-а година от 494 базисни пункта, според данните на агенция IHS Markit. Това означава, че гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. евро вече достигна 494 хил. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени