Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на промишленото производство, стагнация в строителството и слабо подобрение на търговията на дребно през март

Снимка: БГНЕС

Последно проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита известно отслабване на промишленото производство, стагнация в строителния сектор и слабо повишение при търговията на дребно през третия месец на годината. Това сякаш е знак за стабилизация на икономическата експанзия в България в началото на настоящата година около малко по-слабите нива на растеж, постигнати през втората половина на 2018-а година.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, се понижи през март с 0,9% спрямо февруари, когато нарасна с 1,6% и след ръст с 3,6% през януари. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство се повишава с 2,8% след растеж с 6,9% през февруари.

През март солидно намаление с 10,9% спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост и с 1,2% в преработващата промишленост, при увеличение с 1,0% в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" остава през март на нивото от февруари, когато нарасна с 1,2% и след повишение с 2,8% през януари, като продукцията от гражданското и инженерното строителство намалява с 1,4%, докато сградното строителство се увеличава с 1,1 на сто.

На годишна строителната продукция през март се увеличава с 8,4% след растеж с 8,5% през февруари в резултат най-вече на скок с 13,5% при сградното строителство, докато при гражданското и инженерното строителство се отчита по-скромно повишение с 1,6 на сто.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно, която отбелязва слабо повишение за пръв път от четири месеца насам. През март оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени, се увеличава с 0,3% след понижение с 0,6% през февруари и с 0,4% през януари.

На годишна база търговския оборот нараства с 0,6% след слабо понижение с 0,1% през февруари.

Взето заедно данни за първите три месеца на настоящата година предполагат, че икономическата експанзия през първото тримесечие може остане около нивото от последното тримесечие на 2018-а година, когато БВП на България нарасна на тримесечна база с 0,8% и на годишна база с 3,2%.

В края на април НСИ пък представи проучване, показващо подобрение на стопанската конюнктура през четвъртия месец на годината благодарение на по-добър бизнес климат в промишлеността, строителството и в сферата на услугите, при стабилизация на търговията на дребно. Това проучване на НСИ отговаря на резултатите на аналогично проучване на Европейската комисия, които показаха рязко подобрение на общите икономически нагласи в България през април при поредно тяхно влошаване в ЕС и в частност в еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна