Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Заплатата на младите учители не трябва да бъде под 2000 лева

Днес се проведе 22-рото издание на конкурса „Учител на годината“

3
Церемония по наградите "Учител на годината". Гости на тържеството са Деница Сачева, Красимир Вълчев, Янка Такева, вицепрезидентът Илияна Йотова, Йорданка Фандъкова, Елеонора Лилова (от ляво надясно) .
Снимка: БГНЕС

Заплатата на младите учители не трябва да бъде под 2000 лв., заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя участва в 22-рото издание на конкурса „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители. Общо 36 преподаватели от цялата страна бяха отличени с призове по време на церемонията.

Стартовата заплата за млад учител, която в момента е 920 лева, след 20-процентното увеличение, от първи януари трябва да бъде повишена, за да може кадрите да бъдат задържани в системата, смята Илияна Йотова:

"Защото, какво се получава сега? Завършват университета, почват като учители и в момента, в който си намерят по-добра работа и по-добре платена. Но най-важното е уважението  към  тези хора. Не може да се сещаме за тях само, когато идват избори и по празници".

Общо 36 преподаватели от цялата страна получиха награди в десет направления по време на церемонията - грамоти, статуетки и училищни звънци. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви:

"От учителя зависи какво ще бъде обществото."

Просветният министър Красимир Вълчев подчерта, че най-важният актьор в класната стая е учителят.

"Учителят е бил е и ще остане основният фактор в образователната система".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна