Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова да се задълбочи разследването за офшорни сметки на политици

Президентът Румен Радев бе гост на Асеновград по случай празника на града.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев призова за задълбочаване на разследванията за офшорни сметки, имоти и фирми на политици, които действат чрез подставени лица. Радев беше гост на празника на Асеновград.

"Вече ясно заявих, че "Апартаментгейт" е само началото, вододел накъде ще вървим", каза президентът Радев и поясни:

"Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому – да се вихри безнаказаност и беззаконие. Трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на парите".

На това нещо трябва да се сложи край, допълни Румен Радев и уточни какво е необходимо според него да се направи:

"Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи, и както  се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица. Иначе ако и сега бъдат изпреварени от медиите, няма да могат да мотивират своето въздействие“.

Радев призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци. Той не скри, че диалогът му с изпълнителната власт е труден, но подчерта, че има теми, по които съгласието е важно, като например чуждестранните инвестиции. Каза още, че е оптимист за привличането на стратегически инвеститор от Германия в областта на автомобилостроенето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна