Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-бурни протести на опозицията в Албания

Сблъсъци между демонстранти и силите на реди в Тирана при протести на опозицията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите на албанската опозиция стават все по-бурни. Тази вечер тя планира нова масова демонстрация с искане за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Опозицията обвинява кабинета на премиера Еди Рама, че е корумпиран и свързан с организираната престъпност.

„Нашата мисия е да освободим Албания от корумпираните престъпници. Искаме европейска Албания“, скандираха протестиращите пред парламента. Демонстрациите им продължават от седмици, след като дясноцентристката опозиция напусна парламента и прехвърли дейността си по улиците на Тирана.

Демонстрантите използваха снощи коктейли „Молотов“, а полицията отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. Имаше ранени полицаи и протестиращи. Албанската полиция съобщи, че е арестувала 50 души.

Албанският премиер Един Рама осъди поведението на протестиращите, които замеряха полицаите и сградата на правителството със самоделни запалителни бомби, пиратки и твърди предмети.

Американското посолство в Тирана и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъдиха насилието на протестите. Офисът на ЕС в албанската столица призова към спокойствие след безредиците, като посочи, че „протестиращите и политическите им лидери трябва да проявят отговорност и сдържаност“.

Европейският съюз и САЩ признават легитимността на сегашното правителство. Те призовават опозицията да се върне в парламента и да се подготви за местните избори на 30 юни. До два месеца се очаква държавите от ЕС да решат дали да започнат преговори за членство с Албания и Северна Македония.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна