Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски положи клетва като президент на Украйна и разпусна Върховната рада

| обновено на 20.05.19 в 17:46
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски положи днес клетва като президент на Украйна и подчерта, че първата му задача ще е да сложи край на конфликта с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на страната, предаде АФП.

„Нашата първа задача е примирие в Донбас“, каза Зеленски, след като встъпи в длъжност на церемония във Върховната рада.

Освен това новият лидер разпусна парламента и назначи предсрочни избори, които трябва да се проведат на 14 юли.

Володимир Зеленски, 41-годишен актьор, спечели известност с ролята си на президента на Украйна в сериала „Слуга на народа“. Издигнат от  партия със същото име, той спечели с огромна преднина балотажа на 21 април срещу досегашния президент Петро Порошенко.

Проучванията сочат, че „Слуга на народа“ ще спечели парламентарни избори в Украйна, но няма да има мнозинство в бъдещата Върховна рада.

В острата си реч Зеленски призова за уволняването на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), на главния прокурор и на министъра на отбраната, което трябва да бъде одобрено от парламента.

Малко след това военният министър Степан Полторак и ръководителят на СБУ Василий Грицак подадоха оставките си. Часове по-късно и премиерът Володимир Гройсман обяви, че ще подаде оставка след следващото заседание на кабинета в сряда.

Зеленски предприе нетрадиционен маршрут до парламента, до който стигна пеша от дома си в близост, след като заяви, че не иска помпозна церемония.

Облечен в тъмен костюм, той чукна пет с привърженици пред Радата и си направи селфи с някои от тях.

В изказването си Зеленски припомни миналото си на комик. „В живота си съм правил всичко по силите си да накарам украинците да се усмихват“, каза новият президент. 

В коментар за встъпването в длъжност говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин ще поздрави Зеленски не с встъпването му в длъжност, а с първите успехи по разрешаване на конфликта в Донбас.

„Що се отнася до принадлежността на Крим, такъв въпрос като цяло не съществува и не може да съществува. Това е един от регионите на Руската федерация. Що се отнася до югоизтока, до Донбас, това е вътрешноукраински проблем, който президентът на Украйна може и трябва да реши, основавайки се преди всичко на точния план, изложен в минските споразумения“, каза още Песков.

На церемонията, на която Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна, не бяха поканени представители на Русия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени