Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критикуват президента на Украйна, че назначи човек на олигарх на топ пост

Володимир Зеленски
Снимка: Ройтерс

Новият президент на Украйна Володимир Зеленски бе подложен днес на критики, след като избра за шеф на канцеларията си човек, свързан с противоречив олигарх, предаде АФП.

Късно във вторник той издаде указ, с който назначава на поста Андрий Богдан, досега личен адвокат на магната Игор Коломойски.

По време на кампанията Зеленски бе принуден да отхвърля обвиненията, че е скрит представител на интересите на Коломойски, който притежава тв канала, излъчващ сериала „Слуга на народа“, в който той играе ролята на президент.

Коломойски бе обвинен от властите в Киев, че източил $5,5 млрд. от най-голямата банка в страната „Приватбанк“, преди да бъде национализирана през 2016 г.

Според местни медии олигархът се върнал в Украйна миналата седмица след почти две години самоналожено изгнание в Швейцария и Израел.

Критиците на назначението на Богдан твърдят, че то не само е политически съмнително, но и незаконно, тъй като Богдан е заемал правителствени постове при сваления проруски президент Виктор Янукович. На такива служители сега е забранено да заемат определени висши позиции.

В едно първите си интервюта след назначението Богдан заяви, че новата администрация обмисля да подложи евентуална мирна сделка с Москва на референдум и парламентарен вот.

„Зеленски наруши закона“, написа депутатът Йегор Соболев, един от авторите на законопроекта. Президентът се постави над закона и показа на цялата страна истинското си отношение към върховенството на закона, каза Татяна Козаченко, също сред съавторите на проекта.

Специалният пратеник на САЩ за Украйна Курт Волкър „настоятелно препоръча да не се назначава Богдан“ в телефонен разговор със Зеленски, твърдят местни медии.

В друго спорно решение днес Зеленски назначи Иван Баканов, лидер на неговата партия „Слуга на народа“, за първи зам.-шеф на Службата за сигурност на Украйна. Баканов няма опит в сферата, а е приятел от детинство на новия президент. Той е работил и като адвокат за студиото „Квартал 95“, създало сериала „Слуга на народа“, който Зеленски изигра президента на Украйна.

Във вторник новият президент на Украйна, който встъпи в длъжност на 20 май след убедителна победа на изборите през април, разпусна парламента и насрочи предсрочни избори за Върховна рада на 21 юли.

На извънредно заседание, свикано от Зеленски днес, парламентът в Киев отказа да разгледа внесените от него два законопроекта за промяна в изборното законодателство.

Първият бе за сваляне от 5 на 3 процента на прага за влизане в парламента на партиите, както и преминаване от смесена пропорционално-мажоритарна система към чисто пропорционална.

Вторият законопроект бе за откриване на процедури за купуване на технически средства за нуждите на избирателната кампания. 

Според публикувани днес резултати на социологическо проучване, 70 на сто от украинците подкрепят позицията на новия президент за разпускане на Върховната рада и насрочването на нови парламентарни избори. Според АП с това са се съгласили след среща вчера със Зеленски и лидерите на парламентарно представените партии. Днес обаче изненадващо председателят на парламента Парубий е казал, че президентският указ за разпускане на Радата е противозаконен. 

Междувременно прокуратурата съобщи днес, че срещу експрезидента Петро Порошенко е образувано още едно наказателно дело – за превишаване на пълномощията му при назначения във водещия производител на електроенергия „Центренерго“. По-рано срещу Порошенко бе образувано дело заради събитията в Керченския пролив.

Според местни медии заради разпускането на Радата мисията на МВФ се завръща предсрочно във Вашингтон. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна