Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайските авиолинии ще загубят 579 млн. долара в резултат на скандала с "Боинг"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Асоциацията на китайския въздушен транспорт (CATA) заяви в петък, че оценява, че авиокомпаниите в страната ще понесат загуби от около 4 милиарда юана (около 579,32 млн. американски долара) до края на юни в резултат на принудителното приземяване на самолетите на "Боинг" от модела 737 MAX.

Китай е първата страна, която приземите самолетите Boeing 737 MAX още през март в отговор на смъртоносната катастрофа със същия модел на Етиопските авиолинии, която последва подобен ужасен инцидент, свързан със полет на 737 MAX на Lion Air 737 MAX преди пет месеца.

"Боинг" признава, че най-вероятната причина за трагичните инциденти са грешки в софтуера на симулатора на самолета, известен като "Система за усилване на маневрените характеристики” (MCAS).

По-рано тази седмица няколко китайски авиокомпании, включително China Eastern Airlines и Air China, заявиха, че ще търсят обезщетение от американския производител на самолети за покриване на загуби, причинени от принудително приземяване на притежаваните тях самолети 737 MAX.

Агенция Ройтерс пък съобщи по-рано в петък, че Федералната авиационна администрация (ФАА) е възможно да одобри завръщането в експлоатация на самолетите на "Боинг" (Boeing) от модела 737 MAX още в края на юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени