Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайска авиокомпания настоява за обезщетение от "Боинг"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компания "Източни Китайски Авиолинии" (China Eastern Airlines) обяви във вторник, че е подала официално заявление до "Боинг" (Boeing) с искане за обезщетение за загубите, които превозвачът е претърпял след принудителното приземяване на неговата въздухоплавателна флотилия от самолети 737 MAX.

"Приземяването на самолетите 737 MAX от 11-ти март 2019-а година насам е причинило относително големи загуби на нашата компания", заявиха от самолетния превозвач пред официалния ежедневник на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай - People's Daily, добавяйки, че се очакват допълнителни загуби с течение на времето.

Китай беше сред първите страни, които приземиха самолетите Boeing 737 MAX през март в отговор на смъртоносната катастрофа на самолет от този модел на Етиопските авиолинии (Ethiopian Airlines).

През изминалия уикенда от "Боинг" пък признаха, че грешки в симулаторния софтуер на самолета от този модел, известен като “Система за усилване на маневрените характеристики” (MCAS), вероятно са причинили катастрофите както на самолета на Ethiopian Airlines, така и на същия модел на компанията Lion Air през октомври миналата година. В същото време американският самолетостроител заяви, че вече е завършил софтуерната актуализация, за да отстрани проблемите с MCAS.

Междувременно акциите на Boeing Co. нараства на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че авиационните власти на Съединените щати "все повече вярват", че сблъсък с птици може би е причинил катастрофата на самолета 737 Max на Етиопските авиолинии. Според този сценарий удар с птици би могъл да доведе до автоматизирани команди, които са наклони рязко надолу носа на самолета.

Акциите на Boeing поскъпват с 1,8% минути преди началото на редовната американска търговия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна