Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Япония купува 105 изтребителя Ф-35

Президентът на САЩ притисна японския премиер Абе за търговския дисбаланс между Вашингтон и Токио

Тръмп и Абе по време на визита на президента на САЩ в Япония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп оказа натиск върху японския премиер Шиндзо Абе да преустанови търговския дисбаланс със Съединените щати и заяви, че е доволен от това, как вървят нещата със Северна Корея, съобщава Ройтерс.

В същото време той обяви, че Япония планира да закупи 105 американски изтребителя пето поколение Ф-35. Това ще направи Страната на изгряващото слънце държава съюзник на САЩ с най-голям въздушен флот от такива машини.

Доналд Тръмп е на четиридневно държавно посещение в Япония, за да изтъкне важността на съюза между двете държави.

На съвместна пресконференция с Абе след срещата на двамата лидери, Тръмп заяви, че неговата цел е да премахне бариерите пред търговията, за да постави износа на САЩ на равни начала в Япония. Той също така посочи, че се надява в скоро да обяви повече подробности относно очакваното търговско споразумение между двете държави и че двамата лидери са се договорили да разширят сътрудничеството си в областта на изследването на космоса.

"Япония току-що обяви намерението си да поръча 105 чисто нови Ф-35, които са невидими за радарите на противника. Поръчката ще даде на Япония най-големия въздушен флот от Ф-35 в сравнение с всеки друг съюзник на САЩ", добави той.

Използвайки визитата си в Япония, Доналд Тръмп изпрати и послание към севернокорейския лидер Ким Чен-ун, определяйки го като "много умен" човек, който е наясно, че трябва да се откаже от ядрените си оръжия, за да развие държавата си. Според него Северна Корея има "огромен икономически потенциал".

По отношение на Иран президентът на САЩ посочи: "Не търсим смяна на режима, а той да не разполага с ядрени оръжия. Смятам, че ще постигнем сделка с Техеран".

Тръмп също така смята, че има "много добър" шанс за постигане на търговско споразумение с Китай. "Мисля, че някога в бъдещето Китай и САЩ ще имат велико търговско споразумение и се стремим към него", посочи той, но допълни, че Съединените щати все още не са готови за търговска сделка с Китай.

"Бизнесът напуска Китай с хиляди... Те отиват на много други места, защото хората не трябва да плащат високи мита", посочи американският президент, като изрази надежда, че "скоро по някое време" ще бъде постигнато търговско споразумение.

Коментирайки въпроса, японският министър-председател Абе заяви, че отношенията между Вашингтон и Пекин остават много важни както за Япония, така и за световните икономики.

Шиндзо Абе също така посочи, че двамата лидери са се съгласили да ускорят двустранните търговски преговори.

"Това посещение на президента Тръмп и на г-жа Тръмп е златна възможност ясно да се покаже непоклатимата връзка с целия свят и в Япония", посочи той на съвместната пресконференция.

По-рано Доналд Тръмп бе посрещнат от император Нарухито и неговата съпруга в императорския дворец в Токио на официална церемония по посрещането, излъчвана на живо по националната телевизия.

Тръмп е първият чуждестранен лидер, който беше приет от новия японски монарх, наследил трона, след като баща му Акихито се оттеглил наскоро.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени