Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата програма в Шумен за Деня на детето

Снимка: БТА, архив

Карнавално дефиле, творчески ателиета, интерактивни и спортни игри са част от множеството прояви, организирани в Шумен от общинската администрация за Деня на детето - 1 юни, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по образование и култура Найден Косев, цитиран от БТА.

За първи път празникът ще протече на шест различни места, не само в Градската градина, а и на паметника "Създатели на българската държава" и Астрономическата обсерватория на Шуменското плато, в Регионалната библиотека, в Младежкия дом и в кв."Боян Българанов" в областния град.

Карнавално дефиле с деца от шуменските детски грани и техни родители ще тръгне от Драматично - кукления театър "Васил Друмев" към Градската градина в 10.00 часа, където в същия час ще се състои официалното откриване на празника.

В Градската градина за децата ще има ателиета по бодиарт, за засаждане на цветя, за изработване на бижута от мъниста, на маски, на оригами и сцена на таланта. Там те ще имат възможност още да рисуват на асфалт и да се включат в състезания по футбол, стрийтбол, дартс, шахмат, в крос, в слалом с велосипеди, ролери и тротинетки. Новост в празничната програма в градината е участието на облечени в костюми аниматори, които ще се грижат за доброто настроение на децата. За тях ще има и томбола. Голямата награда е велосипед, отбеляза Косев.

На паметника "Създатели на българската държава", от 9.00 до 16.00 часа, децата ще могат да се включат в интерактивна игра "Изследователи", в която ще научат повече за културни и исторически обекти, да стрелят с лък, както и да посетят Астрономическата обсерватория.

Регионалният исторически музей на 1 юни също отваря вратите си за децата. За тях там ще има и занимателна игра, свързана с археологията.

В 11.30 часа в Младежкия дом в Шумен ще бъдат връчени наградите за есе и рисунка от ученическия конкурс "Индустрията в моя регион", организиран за трети пореден път от общинската администрация в Шумен, от Химикотехнологичния и металургичен университет в София и от Българската асоциация на металургичната индустрия, допълни Косев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна