Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарски учени обвиниха правителството в стремеж към „пълен контрол“ над изследванията

Сградата на Унгарската академия на науките в Будапеща

Най-старата и най-голяма научна институция в Унгария обвини днес правителството в опит да получи „пълен политически контрол“ над важни изследвания с плановете си да създаде нов държавен орган, който да надзирава финансирането и работата, предаде Ройтерс.

Правителството подготвя законодателство, което ще отнеме изследователските институти на Унгарската академия на науките и ще предаде сградите и активите им на новия съвет.

Консервативният премиер Виктор Орбан, който пое властта през 2010 г., затегна контрола над публичния живот, включително съдилища, медии и образование в стъпка, която го изправи пред сблъсък с ЕС.

Правителството заявява, че иска да раздвижи финансирането, за да насърчи по-изгодни и иновативни изследвания.

„Тези промени ще се равняват на тотален правителствен контрол – политически – контрол над мрежата на изследователските институти“, заяви управителният орган на изследователската мрежа, която се финансира от правителството, но се управлява сама.

Предложеният нов Национален научно-политически съвет потенциално представлява заплаха за академичните свободи и за свободата на изследванията, заложени в конституцията, се казва в становищеето.

За неделя е планиран протест.

Новият съвет, под председателството на министъра на иновациите и технологиите Ласло Палкович, ще определя сферите на изследвания, които ще получават финансиране, според предложението на правителството. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна