Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК препоръчва незабавно начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия препоръча днес ЕС незабавно да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония, заявявайки, че реформите, изисквани от Брюксел, са извършени, предаде АФП.

Двете балкански страни искат да се станат част от общността, но техните усилия се усложниха, тъй като публичното мнение и политици в ЕС, в частност във Франция, охладняха към перспективите за нови членки на блока.

Тирана става все по-нетърпелива, а премиерът Еди Рама предупреди в интервю за АФП миналия месец, че отлагане вреди на Балканите и може да засили напрежението в региона.

Миналата година 28-те страни членки се съгласиха, че преговори с двете страни ще започнат през юни тази година, ако бъдат изпълнени определени условия – напредък в борбата с престъпността и с корупцията. 

Европейската комисия представи днес годишната си оценка за напредъка на държавите от Западните Балкани и Турция по пътя към ЕС.  Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан отбеляза, че преговорният процес досега е бил продължителен и това няма да се промени. Началото на преговорите не означава, че те ще приключат утре или след броени дни, посочи Хан.

Топката е в полето на ЕС, коментира върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини: "Препоръката на Комисията към Съвета е да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония възможно най-скоро. Те са готови, това е нашата оценка".

Във Фейсбук българският премиер Бойко Борисов поздрави премиерите Зоран Заев и Еди Рама с препоръката на ЕК. „Българското председателство на Съвета на ЕС остава в историята с това, че сложи темата за Западните Балкани на масата“, отбеляза Борисов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна