Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание: синтетична дрога

Калин Петков, Светлана Йорданова, Ива Дойчинова и Йово Николов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Какво представлява синтетичната дрога? До какви опасности води тя? Какви са най-новите дизайнерски дроги и какви са последствията от употребата им?

В студиото на „Нашият ден“ заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, психологът Калин Петков от Рехабилитационен център за деца под 18 години и журналистът Йово Николов внасят яснота по въпроса какво представляват евтините дизайнерски наркотици.

„Досега са открити 640 вида синтетични наркотици. Големият проблем с т. нар. „дизайнерска дрога“ е, че ефектът от нея е неизяснен. Токсиколозите не знаят как да реагират. Дизайнерска дрога може да се приготви от смесването на най-обикновени лекарства от аптеката. Понякога те дори не се продават като наркотици – а като добавки за фитнес или хапчета за отслабване – каза Йово Николов и поясни, че предстои представянето на доклад на фондация „Риск монитор“, част от транснационалната инициатива Narcomap, финансирана от Европейската комисия.

Анкетата на Росица Александрова сред столични ученици повдига редица тревожни въпроси пред нас и като родители, и като общество.

„Китайски чай“ или „билка“ – са най-разпространените психоактивни невещества, те имитират марихуана и най-често се предлагат във вид на цигара. Докато ефектът на марихуана е ясен, ефектът от подобна цигара не е изяснен. Токсиколозите не знаят как да третират пациент, натровен с подобни вещества и тук е голямата опасност.

„5 на всеки 10 деца развиват психози поради употреба на синтетични наркотици – каза Калин Петков. – Децата си набавят дрогата през тъй нар. тъмна мрежа.“

Две са лабораториите у нас, които изследват опасните вещества, които се предлагат на пазара: Агенция митници и Институтът по криминалистика към МВР.

Светлана Йорданова поясни, че нашите структури на митниците работят ефикасно и в забранителни списъци дадени вещества попадат по-бързо отколкото в Европейския съюз.
Около 90% от децата са опитвали наркотици под някаква форма. Разбира се, по-малка част се закачат. Друг голям проблем е, че при синтетичната дрога човек не смята, „че се закача“, което отново поставя въпроса за по-голямата информираност и необходимостта от разяснителни кампании сред младите хора – най-честите жертви на синтетичните наркотици


Темата е част от националната кампания на БНР под надслов „Избери живота“, която е свързана с борбата с разпространението и употребата на наркотици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна