Eмисия новини
от 20.00 часа

Избери живота

БНР стартира национална кампания под надслов „Избери живота“. Началото ще бъде дадено с дискусия на живо в ефира на програма „Хоризонт“ и във Фейсбук, в Деня на Европа, 9 май от 10:00 до 12:00 ч.

Целта е с помощта на институции, неправителствени организации и всички засегнати страни да се проведе обществена дискусия за вредата от употребата на наркотични вещества. Да се проследи пътят на дрогата и да бъдат показани опасностите, които крие употребата ѝ. БНР ще популяризира положителните примери на хора, които са се освободили от тази зависимост.

Партньори в кампанията на БНР срещу зависимостта от дрогата сред рисковите групи младежи са Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, неправителствени организации.

Публикации

Д-р Ирен Мановска е последовател на Неорейхианската школа по психотелесна терапия

Ирен Мановска: Наркоманът взема дрога в началото, за да му е добре, и от определен момент нататък, за да не му е зле

"Наркоманът взема дрога в началото, за да му е добре, и от определен момент нататък, за да не му е зле". С тази реплика на Ирен Мановска съветва родителите да стоят близо до децата си. Д-р Ирен Мановска е последовател на Неорейхианската школа по..

публикувано на 20.07.19 в 11:32

Ани Любенова: Трябва преоценка на цялостната политика по отношение на наркотиците

„Необходима е преоценка и преосмисляне на цялостната политика по отношение на наркотиците в глобален мащаб“. Това каза пред БНР Ани Любенова от Фондация „Инициатива за здраве“. Към хората, употребяващи наркотици, е необходимо да се насочат..

публикувано на 09.07.19 в 14:26

Какъв е пътят от дъното на ада до светлината в тунела

В поредния епизод от нашата кампания против наркотиците "Избери живота" ще ви срещнем с Цвети. Тя е на 36, майка на вече пораснала дъщеря, и живее втори живот.  Какъв е пътят от дъното на ада до светлината в тунела и възраждането на желанието да..

публикувано на 02.07.19 в 16:03
Желяз Турлаков в студиото на „Нашият ден“.

Ако сам не мога, можем заедно

Средата е ключовият фактор, който води до започването на експерименти с дрога. Средата се оказва и ключовият фактор за отказването от зависимостта. Новият профил на зависимите е факт – от една страна традиционни наркотици като хероин и кокаин са изместени от..

публикувано на 25.06.19 в 13:05

Силата да отгледа детето си помага на Светла Иванова да спре хероина

Светла Иванова още от дете посяга към таблетките, после използва хероина. След продължителна употреба на наркотици преминава към програма за лечение с метадон. Установява, че е бременна и ражда здраво дете. Силата да се грижи за детето си ѝ помага да..

публикувано на 20.06.19 в 16:44
Младежкият парк в Русе

Алекс, Илко, Иво, Ники спечелиха битката със зависимостта от наркотици

Алекс, Илко, Иво, Ники застанаха пред микрофона на БНР, за да споделят къде е изходът от ада, наречен дрога. „Когато човек е зависим той губи представа за нормалния начин на живот. Затваря се изцяло и всичко започва в един момент да се върти само..

публикувано на 17.06.19 в 16:10

БНР Бургас влиза в училищата с превантивна кампания срещу дрогата

Ученици от СОУ „Константин Преславски“ - Бургас ще се срещнат с момчета от комуната за зависими на сдружение "Рето - Надежда" и служители на Областната дирекция на МВР Бургас. Срещата е организирана от БНР Бургас, като част от кампанията на обществената..

публикувано на 17.06.19 в 14:56

Историята на Тони и Яница – от зависимост, до това да помагаш на други да станат чисти

Яница е от Германия, а Тони от България. Обединява ги това, че и двамата като малки от любопитство започнали с пушене на трева. След това бързо станали зависими от различни наркотици. „Първият път, когато взех наркотик, бях на 11. Имах..

публикувано на 17.06.19 в 13:06

Хората, които нямат мисия и цел, правят глупости

В рамките на кампанията на БНР за борба с наркотиците „Избери живота“ в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ гостува Мартин Попов, дигитален експерт и предприемач. Мартин започва да пуши трева на 14 години, на 18 осъзнава, че е зависим от..

публикувано на 12.06.19 в 14:21

Божидар: Откаже ли се човек от наркотиците, би могъл да постигне всичко в живота

Божидар е от София, на 34 години. В момента лекува наркотична зависимост в болницата в Суходол. Започва с дрогата на 12 години – първо с трева, но бързо преминава на хероин. В началото се снабдява с дозите от наркоман в квартала, където..

публикувано на 11.06.19 в 14:37