Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово обяви руснак от ООН за „персона нон грата“

Акцията на косовската полиция края Зубин поток, Северно Косово.
Снимка: Ройтерс

Косовският премиер Рамуш Харадинай обяви руски служител на ООН за „персона нон грата“, след като той стана част от дипломатически спор в резултат на полицейска операция, при която бе задържан и ранен, предаде АФП.

Михаил Красношчоков – цивилен служител в мисията на ООН в Косово (ЮНМИК), бе задържан във вторник, заедно с други, като бе обвинен, бе възпрепятства полицейска операция срещу престъпна мрежа в Северно Косово, където доминират сърбите.

По-късно той бе освободен и прехвърлен в болница в Белград, където днес суптирна бе посетен от сръбския президент Александър Вучич.

Харадинай написа във Фейсбук, че Красношчоков е изгонен за „действия срещу конституционния ред на Косово, универсалните ценности, мира и стабилността“.

Според косовската полиция руснакът и негов местен колега са били задържани, след като използвали превозно средство на ЮНМИК, за да направят „барикада“ заедно с жители, които се опитвали да попречат на полицията да влезе в град Зубин поток във вторник, което доведе до избухване на сблъсъци.

ЮНМИК обаче твърди, че нейните служители „извършваха техните задължения за наблюдение и докладване на ситуацията“. Мисията на ООН изрази и безпокойство, че косовската полиция употребила прекомерна сила срещу служителите ѝ.

Руският външен министър Сергей Лавров осъди „абсолютно неприемливото поведение“ към гражданин на страната му, като посочи, че „то по никакъв начин не може да бъде оправдано“.

Белград нарече полицейската операция срещу основно сръбски общности провокация.

Сърбия и Русия не признават обявената от Косово не зависимост през 2008 г., която бе призната от САЩ и други западни сили.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени