Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп заяви открито предпочитанията си кой да наследи британския премиер Тереза Мей

Тръмп не каза точно кой е искал подкрепата му, но заяви, че един от изявените брекзитиъри – Борис Джонсън, "ще свърши много добра работа" като премиер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два дни преди визитата си във Великобритания, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви открито предпочитанията си кой да наследи британския премиер Тереза Мей, съобщава АФП.

Мей ще подаде оставка на 7 юни, тъй като не успя да убеди парламента да подкрепи договора за оттегляне на страната от Евросъюза. 

Тръмп ще посети Лондон 4 дни по-рано. В интервю за таблоида "Сън", публикувано днес, той заяви, че част от 12-те кандидати за постовете на Мей в Консервативната партия и на "Даунинг Стрийт" 10, са поискали публичната му подкрепа. Тръмп не каза точно кой е искал подкрепата му, но заяви, че един от изявените брекзитиъри – Борис Джонсън, "ще свърши много добра работа" като премиер.

Пред "Сън" американският президент отново разкритикува Тереза Мей, че е позволила на Евросъюза "да държи всички козове" при договарянето на условията за Брекзит.

Самият Борис Джонсън заяви наскоро, че е готов да изведе Великобритания от Съюза дори и без сделка за бъдещите отношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна