Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Goldman Sachs прогнозира вероятност от 60% за ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Голямата американска банка - Goldman Sachs прогнозира, че е по-вероятно да има продължаваща ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Банката вече вижда 60%-тна вероятност САЩ да наложат нови мита от 10% върху останалия китайски внос за над 300 млрд. долара, докато преди това шансовете за това се оценяваха на 40 на сто.

Вероятността за въвеждане на американски тарифи върху вноса на автомобили по-късно тази година пък нараства от 25% на 40%.

Що се отнася до Мексико, Goldman Sachs оценява на 70% вероятността от въвеждането на високи мита върху мексиканскя внос в САЩ от 10-и юни, както заплаши преди дни Доналд Тръмп, и вероятност от 50% за ново повишение на тарифите от 1-ви юли.

Голямата американска банка очаква по-нататъшна ескалация през следващите седмици на търговската реторика между САЩ от една страна, и Китай и Мексико от друга страна.

Повод за подобна ескалация дава и представената през уикенда т.нар. "Бяла книга" на Китай, в която управляващите в Пекин очертаха твърдите линии, която не биха преминали при евентуално подновяване на търговските преговори със САЩ.

В допълнение, анализаторите на Goldman Sachs заявиха, че докато постигането на търговски сделки между САЩ, Китай и Мексико ще доведат до отмяна на високите тарифи, те не очакват подобни споразумения до края на тази или в началото на следващата година.

Банката също така понижи прогнозата си за растежа на БВП на САЩ през втората половина на годината с около 0,5 процентни пункта до 2%, визирайки търговските спорове, които ще се отразят негативно на американската икономика.

Негативните рискове за растежа накараха допълнително Goldman Sachs да повиши рязко и вероятността за намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, въпреки че банката отбеляза, че перспективите все още не са се променили достатъчно, за да могат подобни съкращения на лихвените ставки да се превърнат в основна нейна прогноза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна