Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Импортните мита за китайски стоки не увеличават инфлацията в САЩ, твърди Тръмп

Митата обаче принуждават компаниите с бизнес в Китай да отидат другаде, включително в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви, че митническите тарифи, които неговата администрация е наложила върху китайския внос, не са повишили инфлацията в САЩ, но са принудили промишлени компании, разположение в Китай, да се преместят другаде, включително в Съединените щати.

"Много фирми напускат Китай в посока други държави, включително към САЩ, за да избегнат плащането на високи мита", написа Тръмп в Туитър, малко след като започна държавно си посещение във Великобритания. "Китай субсидира своето производство, за да може да продължи да се продава в САЩ", посочи той.

"Няма видимо увеличение на цените или на инфлацията в нашата страна, но в същото време САЩ взимат милиарди долари от високите тарифи", смята Доналд Тръмп.

Днешните послания на Тръмп чрез Туитър не показват отслабване на неговата агресивна реторика спрямо Китай и сякаш потвърждават опасенията, че в скоро време няма да има подновяване на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Подобно мнение изразиха през бизнес телевизията CNBC и топ анализатори пред, според които е малко вероятно да се стигне до търговска сделка между САЩ и Китай по време на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в на юни в Япония.

CNBC цитира експерти от големите банки JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley, че те не очакват в близко бъдеще да бъде сключена сделка. Джеймс Съливан от JPMorgan посочи, че е "много трудно да се види постигане на сделка в краткосрочен план поради много, много агресивният тон на американската администрация".

Неговото мнение беше споделено от Джонатан Гарнър от Morgan Stanley, който също каза, че в момента "изглежда по-вероятно да няма, отколкото да има сделка". Той добави, че цената на търговската война може да бъде усетена в скоро време и от двете държави, ако напрежението продължава да се влошава.

Техните мнения са факт, след като по-рано днес колегите им от друг американски банков гигант в лицето на Goldman Sachs прогнозираха, че търговските спорове между САЩ, Китай и Мексико ще се засилят.

Повод за подобна ескалация дава и представената през уикенда т.нар. "Бяла книга" на Китай, в която управляващите в Пекин очертаха твърдите линии, която не биха преминали при евентуално подновяване на търговските преговори със САЩ.

По-рано в понеделник американската банка Morgan Stanley също така предупреди, че търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай може да доведе до икономическа рецесия в САЩ след по-малко от година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени