Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен дъжд е причинил преливането на язовира до село Тутраканци

Порой наводни улици този следобед във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец

| обновено на 04.06.19 в 17:07
3
Снимка: БГНЕС

Частично бедствено положение беше обявено в провадийското село Тутраканци. Силният дъжд е причинил преливане на язовира до селото и това е наложило евакуиране на хората от най-близките 7-8 къщи до стената му. Това съобщи областният управител на Варненска област Стоян Пасев. Няма опасност за останалата част от селото, каза той, но въпреки това в момента се прави специално отводняване, за да не достигнат водите до населеното място. На място са екипи на полицията и пожарната.

Мисля, че положението ще бъде овладяно, задействан е планът на общината за бедствия и аварии, каза Пасев пред БНР. 

Пороен дъжд наводни улици този следобед във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и затрудни движението. Много автомобили загубиха регистрационните си табели. По пътя между Велико Търново и Горна Оряховица през Арбанаси продължават да се стичат кални реки. Пожарникари са отводнявали Трето основно училище в Горна Оряховица. Наводнена е сградата факултетът по изобразителни изкуства във Великотърновския университет. Няма пострадали хора. Отменено е частичното бедствено положение за железничарската община. 

В община Ловеч започна разчистването на пътната инфраструктура, речните корита, дерета и наводнени имоти след снощните проливни дъждове, които нанесоха щети в части от града и няколко села.

Много улици са с разрушена настилка. Няма пострадали и бедстващи хора.

Поройният дъжд наводни складове и помещения на фирми в Северната индустриална зона на Ловеч и къщи и дворове в квартал "Продимчец" и селата Радовене, Соколово и Скобелево. Някои от засегнатите улици остават трудно достъпни, поясни заместник-кметът на общината Даниел Колев: "Всичко от нивите излиза на пътя - големият водосбор, деретата, малките бари, генерираха такива количества дъждовна вода, че просто самата канализация и съоръженията не могат да ги поемат".

През целия ден екипи на общината разчистват наносите върху пътната инфраструктура. Отстраняват паднали дървета и счупени клони: "Ръчно, с автометачки, с цистерните, вършим всичко необходимо за възстановяване на нормалния ритъм. Това, което се е генерирало тук, в коритото на тази бара, ще го почистим, защото водата е донесла много клечки, съчки, пръчки и други боклуци".

Комисия от общината продължава да прави оглед и оценка на нанесените щети.

Според синоптичната прогноза през нощта ще вали главно в планинските райони. Утре отново в Западна и Централна България ще има валежи и гръмотевични бури.

По данни на басейновите дирекции, нивата на голяма част от реките са се повишили през изминалото денонощие, но липсват данни за аварийни ситуации и критични участъци. 

Големите и значими язовири под контрола на МОСВ запълват близо 68 на сто от обема си, съобщи по-рано днес Илияна Тодорова от дирекция "Управление на водите". Не се налага контролирано изпускане на водите, тъй като в язовирите има достатъчно свободен обем и могат да поемат по-висока вълна:

"В резултат на валежите се наблюдава покачване на нивото на реките Искър, Осъм при село Изгрев и река Тунджа при Ямбол. Също така се отбелязва и тенденция на повишаване на нивото на река Марица. Към момента няма излизане на водни обекти от речните корита".

"Нивото на река Дунав остава под праговете на внимание. През изминалото денонощие е отчетено и понижаване на нивото на р. Янтра край Велико Търново. Басейновите дирекции и откритото вчера оперативно звено продължават да следят ситуацията в страната", увери Тодорова и подчерта, че работата продължава 24 часа в денонощието, докато ситуацията не се успокои напълно.

Заради обилните валежи и наводнения община Опан остава в частично бедствено положение. То е в сила за селата Опан, Бяло поле, Васил Левски, Тракия и Бял извор.

В Горна Оряховица бе отменено днес частичното бедствено положение. Във Велико Търново започва отстраняването на щетите от пороите.
Продължава огледът на пострадалите сгради и улици в Хасково след поройния дъжд от събота. Нанесените щети ще бъдат отстранени със средства от общинския бюджет, защото не е било обявено бедствено положение, за да се търсят пари от Министерския съвет.
Целия репортаж чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна