Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще обсъди бъдещото членство на Северна Македония по-късно този месец

Премиера на Северна Македония Зоран Заев и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите-членки на ЕС ще обсъдят кандидатурата на Северна Македония за присъединяване към съюза по време на преговори в Люксембург по-късно този месец, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Франс прес.

На съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Брюксел шефът на ЕК все пак призна, че някои европейски столици имат съмнения, но те ще се срещнат на 18-и юни, за да ги обсъдят.

"Румънското председателство на ЕС постави този въпрос в дневния ред на Съвета по общи въпроси през юни за първо разискване", отбеляза Юнкер пред репортери. "Намерението на Комисията е да направи всичко, за да бъде взето конкретно решение през лятото", допълни той.

От своя страна Зоран Заев благодари на Юнкер за неговата подкрепа и добави: "Приключихме с всички задачи, които искахме да обсъдим, и сме напълно готови да започнем преговори за нашето присъединяване".

Франс преса припомня, че някои страни-членки, по-специално Франция и Нидерландия, са предпазливи при приемането на нови членове прекалено бързо.

Председателят на ЕК обаче заяви, че Скопие е готово за преговори и е постигнал "значителен напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност". Той също така отбеляза, че Северна Македония е разрешила спора за името си с Гърция и е подписала договор за приятелство с България.

"През 2018 година заявих ясно, че нито една страна няма да се присъедини към Европейския съюз, ако не реши всичките си двустранни спорове. Северна Македония взе предвид този призив", посочи Жан-Клод Юнкер.

"Знам, че някои държави-членки имат известни притеснения, но аз ще направя всичко възможно, за да ги убедя да следват това историческо движение и ще защитавам Северна Македония, когато това е необходимо", заключи председателят на Европейската комисия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени