Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Стратегическият курс на Украйна към ЕС и НАТО остава непроменен

Володимир Зеленски на съвместен брифинг с Йенс Столтенберг в щаб квартирата на НАТО в Брюксел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стратегическият курс на Украйна за пълноправно членство в ЕС и НАТО остава непроменен - това каза президентът на страната Володимир Зеленски на съвместен брифинг с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Пакта в Брюксел.

Като част от промените, които страната му ще се стреми да осъществи за приближаване към членството си в НАТО, Зеленски посочи реформиране на силите за сигурност, на агенциите за разузнаване и на отбранителната индустрия.
"Готови сме за преговори с Русия, както и да приложим споразуменията от Минск, но трябва да можем да се защитим и да станем по-силни в икономически, политически и военен план", заяви украинският държавен глава и добави:
"Продължаващата руска агресия остава основно предизвикателство за евроатлантическата сигурност. Наша задача е да осигурим стабилност и сигурност в Черноморския регион. Това обаче изисква допълнителни усилия от страна на съюзниците".  
В отговор генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че през юли ще има допълнителни съвместни учения в Черно море между Пакта и Украйна. Като отново препотвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на страната и освобождаването на задържаните украински моряци в Керченския проток,  той определи намерението на Русия да дава руски паспорти с предимство на жителите на Донбас така:
"Това е още един пример за това как Русия се опитва да дестабилизира Източна Украйна и това е стъпка в погрешна посока". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени