Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕБВР и ЕС с нова програма за финансиране на иновативен бизнес в България, Румъния и Латвия

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и ЕС стартираха нова финансова програма, която подкрепя инвестициите в научни изследвания и иновации на малки и средни предприятия (МСП) в България, Латвия и Румъния.

Стартиралата във вторник програма "Хоризонт 2020" предлага финансова и консултантска помощ за до 200 избрани малки и средни предприятия в трите държави.

Финансирането е насочено към тези три страни, тъй като те имат някои от най-ниските резултати в индекса на ЕС за иновации, който оценява иновационния капацитет. Подкрепата за иновации представлява стратегическа възможност за растеж за страните в преход да преминат към икономики, основани на знанието и нисковъглеродна икономика, се посочва в сайта на ЕБВР.

Съгласно тази нова програма, 20 милиона евро финансиране от ЕС се предоставят за усилията на ЕБВР за подпомагане на малките и средни предприятия в България, Латвия и Румъния. Съгласно дефиницията на ЕС, МСП са компании, които имат годишен оборот под 50 милиона евро и по-малко от 250 служители.

Сътрудничеството на ЕБВР с програмата "Хоризонт 2020" отразява ангажимента на банката за изграждане на конкурентоспособни, устойчиви и зелени икономики в регионите на действие. Към днешна дата банката е инвестирала около 3,9 млрд. евро в България, 697 млн. евро в Латвия и над 8,3 млрд. евро в Румъния.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!