Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев на форума в Санкт Петербург: Необходим е глобален консенсус срещу корупцията

| обновено на 07.06.19 в 16:44
3
„Ако искаме устойчиво развитие за човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила и цели за неговото осъществяване.
Снимка: www.president.bg

Устойчивото развитие не може да бъде изчерпано само с комплекса от амбициозни икономически, социални и екологични цели, разработени в Програма 2030 на ООН и залегнали в основните политики на Европейския Съюз. Преодоляването на предизвикателствата изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни. Това посочи президентът Румен Радев, който направи изказване на международния икономически форум в Санкт Петербург

Необходим е глобален консенсус срещу корупцията, която е придобила трансграничен обхват. Това подчерта президентът Румен Радев по време на форума и посочи срещу какво още е нужно международно разбирателство: "Срещу прането на пари и укриването на доходи и данъци, както и за ограничаването на офшорните зони – убеден съм, че тези проблеми са добре познати на всички политически лидери и тук е необходима единна воля", каза президентът Румен Радев.

Президентът открои икономическия форум в Санкт Петербург като среща на голямата икономика с голямата политика, на който се обсъждат ключовите проблеми на днешното развитие и добави, че приема изпратената до него покана за участие, като признание за способността на България да изгражда мостове между различни региони и култури.

Според Румен Радев преодоляването на предизвикателствата на устойчивото развитие изисква всеобхватен подход, обединяващ широк спектър от инструменти – от политически до културни. „Ако искаме устойчиво развитие за човечеството, крайно време е всички заедно да определим ясни правила и цели за неговото осъществяване. Според мен мястото за тази дейност е ООН, трябва да се научим да използваме потенциала на тази организация и да укрепим нейните инструменти и механизми“, заяви още българският държавен глава.

В дискусията участва и китайският президент Си Цзинпин, който подчерта, че страната му няма да развива икономиката си в ущърб на природата. До края на годината Пекин има намерение да създаде 11 милиона нови работни места. Той се обяви за мерки за справяне с климатичните промени и борба с бедността, и обеща страната му да работи за създаването на благоприятна среда за честна конкуренция. 

В отговор на въпрос по време на последвалата дискусия за сътрудничеството на България и Китай, включително и в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, президентът Румен Радев припомни идеята си за откриване на Център за глобално партньорство на ЕС с Китай в страната ни, който да анализира европейските процедури и  законодателство и да предлага ефективни инвестиционни решения от взаимен интерес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна