Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк понижи рязко прогнозата си за германския икономически растеж до едва 0,6 на сто

Бундесбанк намали рязко своите прогнози за растежа на германската икономика през тази и през следващата година, обвинявайки за това слабото представяне на промишления и индустриален сектор.

Според новите шестмесечни прогнози на немската централна банка, оповестени в петък, растежът на БВП на водещата европейска икономика вероятно ще се забави рязко до едва 0,6% през 2019-а година спрямо очаквания през миналия декември растеж от 1,6 на сто, след което ще последва отскок само с 1,2% през следващата година при предходна оценка за икономическа експанзия с 1,6 на сто.

"Германската икономика в момента несъмнено преживява охлаждане, като това се дължи главно на спада в промишлеността, където слабият растеж на износа оказва своето негативно влияние", посочи Бундесбанк при представяне на своите актуализирани икономически прогнози.

Централната банка все пак изрази увереност, че промишленото производство ще започне да се разширява, тъй като доставките към чуждестранните пазари ще нараснат през втората половина на годината.

Според нея икономиката на Германия е възможно да преживее слабо свиване през второто тримесечие на настоящата година, но реалния БВП вероятно ще отбележи известен подем по някое време през третото тримесечие с оглед на очаквания, че немският експорт ще започне да нараства през второто полугодие.

Относно инфлацията Бундесбанк продължава да прогнозира, че тя ще нарасне през тази година с 1,4%, но имайки предвид слабият икономически растеж, потребителската инфлация догодина вероятно ще бъде по-слаба от очакваното, като ще се повиши с едва 1,5% при предишна оценка за нейно ускоряване до 1,8 на сто.

Новите слаби макроикономически прогнози на Бундесбанк са факт, след като по-рано Destatis отчете солиден спад както на промишленото производство, така и на гермнаския износ през април.

Германската промишленост е в рецесия през по-голямата част от началото на годината, тъй като нерешените търговски спорове на Съединените щати с Китай и Европейския съюз, както и ефектът от отложеното във времето оттегляне на Великобритания от ЕС засягат сериозно немския износ.

Опасенията, че слабостта на германската икономика ще се отрази негативно на икономическото представяне в цялата еврозона, накараха в четвъртък ЕЦБ да поеме ангажимент, че няма да променя основните си лихвени ставки поне до средата на 2020-а година.

Шефът на ЕЦБ Марио Драги дори открехна вратата за евентуално понижение на лихвите, или за подновяване на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", позовавайки се на вредния ефект на търговските конфликти в световен план и на продължаващата неясно около процеса на Брекзит.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна