Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът (девойки) с променени ленти, а индивидуалното с усложнени съчетания

Нац. отбор по худ. г-ка (девойки) - Ева Брезалиева, Катрин Цонева, Стилиана Николова, Валерия Ватова и Красимира Илиева
Снимка: БНР

Стилиана Николова спечели контролното състезание на националния отбор по художествена гимнастика (девойки).Състезателката на „Етър Елит“ събра за четирите си изпълнения 72.450 точки (17.450 точки – въже, 19.900 точки – топка, 19.600 точки – бухалки и 15.900 точки – лента).

Второто място със сбор от 69.050 точки зае Ева Брезалиева. Гимнастичката на „Олимпия“ получи 15.500 точки за съчетанието с въже, 16.850 точки за това с топка, 19.200 вдигнаха съдиите за композицията с бухалки и 17.500 точки за тази с лента.

На третото място с 66.400 точки се нареди грацията от „Левски Илиана“ Катрин Цонева, която беше оценена с 15.900 точки с въже, 16.300 точки за представянето с топка, 17.400 точки за това с бухалки и 16.800 точки взе за изпълнението с лента.

Валерия Ватова се класира на четвъртото място. С оценки от 13.600 точки с въже, 15.750 точки с топка, 17.450 точки с бухалки и 15.250 точки с лента представителката на пловдивския клуб „Тракия“ събра 62.050 точки.

Възстановяващата се от контузия Красимира Илиева остана на петата позиция със сбор 59.050 точки (12.800 точки – въже, 16.800 точки – топка, 15.800 точки – бухалки и 13.600 точки – лента).

Контролното беше част от подготовката на отбора за първото световно първенство, което ще се проведе от 19  до 21 юли в Москва. Съставът на отбора за първенството на планетата ще бъде определен след следващото контролноq като ще се вземат предвид резултатите на девойките ни от международни състезания и държавните първенства през годината, както и от резултатите на състезателките от всички контролни на националния отбор, уточни президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Изключително сме усложнили композициите. Допускат се грешки, което е съвсем естествено, защото направихме много сложни съчетания. Децата тренират много добре. Изключително са дисциплинирани. Много ми хареса това което видях", допълни Раева.

Президентът на централата съобщи, че подготовката на ансамбъл (девойки) също върви много добре.

"Променени са лентите. Много, много сериозни промени направихме. Повишихме трудността за сметка на многото рискове, които имаха. те обаче не носеха трудност, но пък бяха много сложни за изпълнение на децата"

В момента Катрин Тасева, Боряна Калейн и Невяна Владинова са в Бърно за участие в турнир от веригата Гран При.

"Очаквам много отговорно да подходят към загрявката преди състезанието и да си покажат композициите във възможно най-добра светлина. Етапът  е такъв, че вече трябва да се играе без грешка и силно. Всяка една грешка не може да бъде оправдана по никакъв начин. Трябва да загреят мисълта и тялото. Трябва да се научат да контролират тялото и уреда, а това може да стане само с правилно мислене. Тогава няма никакъв проблем да имаме с психически устойчивости, предстартови трески и такива неща. Те трябва да го направят вече", завърши Раева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна