Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП не подкрепя партийна субсидия от 1 лв. на действителен глас

| обновено на 08.06.19 в 19:07
БСП - НС - Нинова
Снимка: БГНЕС
Парламентарната група на БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас. Това е решението на Националния съвет на социалистите. Все пак от БСП започват дебат за намаляване на субсидията без да бъде застрашено функционирането на политическите партии.

Над 8 часа продължи заседанието на Националния съвет на социалистите. Преди конгреса следващата неделя няма да бъде променян устава по избор на председател.

На заседанието от днес е приет политически доклад и оценка за представянето на социалистите на изборите. Нова комисия от 17 души ще прави предложения до конгреса, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова:

"Защото този доклад се изготвя от комисия, която е колективен орган на Националния съвет. Мисля, че ако беше прието аз да правя този доклад, щяха да бъдат оправдани някои съмнения за еднолична партия, намеса на лидера и т.н.. Така, че оценявам доста по-високо решението доклада да бъде допълван, преработван от комисията от 17 човека и аз да не съм начело, за да няма после обвинения".

По повод номинацията на евродепутата Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента, Корнелия Нинова заяви, че тя е направена с тайно гласуване на петимата евродепутати от БСП:

"Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване. Това е умишлена политика да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати"

Преди началото на заседанието председателят на европейските социалисти Сергей Станишев критикува лидера на БСП Корнелия Нинова за липсата на адекватни позиции след загубата на евровота:

"Сега предстои да се чуе анализа, представен от Изпълнителното бюро. Той беше разпратен вчера вечерта на членовете на Националния съвет. Това, което видях, не е анализ. Това е отчетничество за някакви дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички нас. Защо за втори път след 2017-та година, избори, на които имаше всички предпоставки да бъдат спечелени от БСП, бяха загубени?"

Оставката на Корнелия Нинова Костадин Паскалев определи като странен ход:

"Беше излишно в този момент, защото при предстоящи местни избори, това е горе долу да си изгониш Цветанов от партията, без да имаш коафьори."

Ангел Найденов заяви, че Нинова не е искрена:

"Има театралност в подаването на оставката и това е своеобразен опит, вероятно и последен, за оцеляване на БСП."

Изборът на Петър Витанов за председател на делегацията на българските социалисти в Европарламента също получи критики от членовете на Националния съвет. Според Атанас Мерджанов това е:

"Поредната нелогична стъпка в поведението на нашето ръководство. Няма нищо по естествено от това, президентът на Партията на европейските социалисти да е лидер на групата социалисти в Европейския парламент. Това, че е избран Петър Витанов, млад колега, перспективен, но в крайна сметка в Европейския парламент е необходимо да има представителство с тежест,  с влияние, там, където действително ще се чува думата и ще се защитават националните интереси".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени