Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призиви за гражданско неподчинение в Судан след арести на опозиционери

Демонстрант в суданската столица Хартум на фона на горящи гуми край щаба на военните, които не спазиха срока да предадат властта на гражданско управление.
Снимка: БТА

Кризата в Судан се задълбочава, след като лидерите на протестното движение в африканската страна призоваха за гражданско неподчинение от днес в знак на протест срещу управляващите военни, обвинени в брутални репресии срещу демонстранти тази седмица.

В понеделник десетки протестиращи в столицата Хартум бяха убити от паравоенна групировка, свързана с управляващия страната военен съвет.

По-рано през годината армията свали от власт десетилетния лидер Омар Башир и постигна споразумение с протестиралите срещу него за 3-годишно временно управление.

Много от недоволните обаче останаха на улицата, което доведе и до напрежението в страната.

В последните дни политически опозиционни лидери бяха арестувани, а основната протестна група - Асоциацията на суданските професионалисти, призова за демонстрации на гражданско недоволство до назначаването на гражданско правителство.

В четвъртък Судан беше временно изключен от Африканския съюз, като от организацията заплашиха и с други мерки, ако военните не предадат властта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна