Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Мексико не ратифицира граничното споразумение, тарифите ще бъдат възстановени, заплаши Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Частта от споразумението за сигурност, постигнато с Мексико, ще бъде публично оповестена "в недалечното бъдеще", след което законодателите на страната ще трябва да го гласуват, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър в понеделник.

Той потвърди, че частта от граничното споразумение между САЩ и Мексико е "напълно подписана и документирана" и че администрацията във Вашингтон настояваше за това от "много години".

Доналд Тръмп преустанови въвеждането на тарифи за вноса на всички мексикански стоки, тъй като, според него, е подписано предварително споразумение. Преди десетина дни той заплаши южната съседка с търговска война, твърдейки, че Мексико не е успяло да ограничи незаконната имиграция в САЩ.

"Ние не очакваме проблем с гласуването, но ако по някаква причина предложението не бъде одобрено от законодателния орган на Мексико, тарифите ще бъдат възстановени!", написа той в Туитър.

По-рано през деня Тръмп отбеляза, че Мексико допринася повече за справяне с миграционния проблем, отколкото Демократическата партия на САЩ и обвини опозицията, че се застъпва за отворени граници, "което означава имиграция, наркотици и престъпност".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна