Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов в Ново село: Всички идват на учение в България

С новите Ф-16 ще пазим и въздушното пространство на Северна Македония

| обновено на 12.06.19 в 17:43
16
На тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019“ на полигона „Ново село“ край Сливен пред министър-председателя Бойко Борисов бяха разиграни действия по отбрана и контранастъпление с жива сила и техника.
Снимка: Стоян Радев

България ще охранява въздушното пространство на Северна Македония, когато закупи самолетите Ф-16, обяви премиера Бойко Борисов на полигона „Ново село“, цитирайки разговор с премиера на съседната държава Зоран Заев.

Борисов заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев наблюдаваха многонационалното учение на сухопътните войски  „Ответен удар 2019“, в което участват 800 военнослужещи от България, САЩ, Гърция, Албания и Северна Македония.

Премиерът Бойко Борисов категорично отказа да коментира предложението за намаляване на партийните субсидии, с мотива, че това е правителствено решение.

Пред министър-председателя бяха демонстрирани действия по отбрана и контранастъпление на жива сила и техника.

„В България всички идват на учение. Другите държави ги прескачат в България абсолютно всички идват. В тези занятия се създава бойно другарство“, коментира Борисов съвместното военно сътрудничество с въоръжените сили на съседните страни и САЩ.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че в момента се прави ремонт на танковете Т-72.

„Тринадесет танка Т-72 се ремонтират и то в „Терем“. Всяка година има план за възстановяването им“.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев съобщи, че Сухопътни войски започват модернизация на бронетанковата техника и артилерийските ракетни системи.

„На БМП 1 започваме модернизация и на него да правим. Също така на артилерийските системи, най-вече на „Град“.

Той каза още, че очаква следващата седмица да тръгне проекта за модернизация на Сухопътни войски, а процедурата по избор на изпълнител на корабите на Военноморските сили да приключи до края на тази седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна