Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лили Иванова открива 60-ия юбилеен сезон в Слънчев бряг

Курортният комплекс „Слънчев бряг“ празнува своя 60-ти рожден ден. Комплексът е разположен в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи със Свети Влас. Южната му част опира в разположения на полуостров древен град Несебър.

Проектирането на Слънчев бряг започва през 1957 г., а изграждането започва с постановление №120/30 юни 1958 г. на Министерския съвет на НРБ.

Първият хотел – „Калина“ – посреща туристи на 8 юни 1959 г., няколко минути след излизането на строителите от обекта. Първият турист пък е от тогавашна Чехословакия.

Колегата ни Красимир Мартинов, който в момента е в курорта, ни разказа, че въпреки неофициалната информация и прогнозите за по-слаба туристическа активност през това лято, курортът все повече започва да се пълни с туристи.

Хотелите на първа линия имат достатъчно гости, а се очакват и още. Най-често чуваната чужда реч е на немски, английски и руски език. Поляци, французи и румънци също са гости на курорта.

60-ият юбилеен сезон на к.к. "Слънчев бряг" ще бъде открит от Лили Иванова с вечерен концерт. Очаква се на място да присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

През тази година в к.к. „Слънчев бряг" са инвестирани над милион и половина за подготовката на инфраструктурата за сезона, а курортът е най-големият у нас, като легловата му база възлиза на над 300 хиляди легла.

Още за празничната атмосфера в курорта - чуйте от Красимир Мартинов

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна