Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Николай Евров – музиката облагородява и носи красота на хората

Снимка: архив

На 83 години почина виртуозът на пианото професор Николай Евров. За него имаше много определения - „поетът на пианото“, „необикновено надарен човек, виртуоз, изключително прецизен“, „музикант с място между изключителните майстори“.

Повече от 30 години той живееше в Австралия и преподаваше в Консерваторията в Сидни. За изключителния талант и творчески път на имения пианист може дълго да се разказва. Публикувани са топлите думи  и спомените, които пазят за него цигуларят Минчо Минчев, пианистката Милена Моллова и композиторите Васил Казанджиев и Димитър Христов.

Едни от най-добрите му постижения се пазят в Златния фонд и фонотеката на Българското национално радио - десетки студийни и документални записи от неговия дълъг артистичен живот и огромен репертоар. Записите са реализирани в София, Париж, Кьолн, Мюнхен, Берлин, Виена, Сидни, за много световни звукозаписни компании.

Съхранява се и гласът на Николай Евров, разказвал неведнъж пред микрофона, в различни години и предавания, за своите премиерни изпълнения и работата си с колеги музиканти, за семейството си, за любимите преподаватели, и за успехите си на международните сцени.

В предаването "Музикални вечери" на 16 юни от 22 часа ще чуете избрани изпълнения на Николай Евров: Соната за цигулка и пиано - Цезар Франк, Вариации и фуга върху тема от Хендел - Йоханес Брамс, Странникът - Фантазия в до мажор опус 15 - Франц Шуберт, Концерт за две пиана № 10 в ми бемол мажор - Волфганг Амадеус Моцарт.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Музикални детски площадки в Израел

публикувано на 24.02.20 в 17:59
Камен Големинов на диригентския пулт

Спомен за диригента Камен Големинов

публикувано на 21.02.20 в 20:39