Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова остава начело на БСП, оттегли оставката си

| обновено на 16.06.19 в 18:47
Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя оттегли оставката си по време на приключилия 49 конгрес на партията.
Областни организации от Казанлък, Русе и Велико Търново се изказаха в нейна подкрепа. Самата Нинова в емоционално слово заяви, че оттегля своята оставка.

Нинова обобщи, че в БСП се отваря стара рана, която в последните три седмици е довела до кошмар. Отприщен е бил бент на лично отмъщение и засилен натиск върху областните структури. По думите ѝ лобитата искат да овладеят партията отвътре. Нинова заяви, че БСП не се продава, защото е кауза.

"На тези бизнесмени, които отвън се опитват да се бъркат в партийните ни работи, искам да кажа от тук, от това място, защото не ходя в кабинетите им, наиграхте се последната една седица, затворете си портфейлите, уважаеми господа. И даже приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирахте по ресторанти, кафенета, бизнес опити и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова, да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност другари, не сега, не веднага и не тук на този конгрес."

По-рано лидерът на БСП загатна, че не може да се прогнозира изходът от днешния конгрес и изненади може да има:

"Аз не си падам по сценарии. Питайте сценаристите, които са ви го представили този сценарий в лицето на господин Станишев. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я. Конгресът има дневен ред. Ще реши как да действаме от тук нататък".

Работата на конгреса продължи с доклад за резултатите от проведените избори и задачите на БСП за участието в изборите за местна власт. В него се казва, че БСП не можа да организира гласоподавателите отвън с твърдото си ядро като на моменти дори е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати. Красимир Янков остана с критики към ръководството:
"Стил и метод най-общо, липсата на дневен ред, който е свързан с политики,  с конкретни решения за отделните сектори и търсене на голяма подкрепа в обществото. Ние да сме изразител на тези очаквания на стотиците хиляди, милиони, които представляваме. В политиката БСП представлява конкретна група от хора, които очакват да бъдат  защитени с предложенията, които прави БСП за тяхното бъдеще".

Делегатите приеха доклада за резултатите от европейските избори, предстои работа за предстоящия местен вот. Промени в Устава на БСП няма да бъдат правени, решиха още делегатите на конгреса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна