Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

САЩ предоставиха проектодоговора за Ф-16

Снимка: БГНЕС

САЩ са предоставили проект за договор за новите изтребители Ф-16 на Военновъздушните ни сили. Това се случва в последния ден от определения от американската страна двуседмичен срок. За договора потвърдиха посолството на САЩ и българското военно министерство.

В съобщението на американското посолство се посочва задоволството от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които са гарантирали, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на българските Военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания. Съобщенията на двете страни не съдържат информация за точната цена.

Решението за преговори със САЩ бе взето през декември 2018 г. Стойността на проекта е около милиард и 800 милиона лева. С възможност за доплащане, но и с уговорката, направена по-късно от министъра на отбраната, че 2 милиарда лева е добра цена.

Близо три милиарда лева обаче е таванът на сделката, одобрен от американския Конгрес в началото на месеца. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации.

От американската страна обясниха, че действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. А по-високата сума се дава, за да не се извървяват наново стъпки, ако България разшири обхвата на програмата извън първоначално заявеното.

За сега България не е планирала да разширява поръчката. Не е ясно и как ще бъде решен казусът с плащането. Превеждане „наведнъж“ на сумата би ощетило останалите два проекта за модернизация, сподели наскоро министърът на отбраната. Няма да се правят и отстъпки от броя на самолетите.

Очаква се скоро да започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа изискванията си или да прецизира параметрите, преди да се стигне до крайната цена.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от