Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изпращат още 1000 войници в Близкия изток

| обновено на 18.06.19 в 18:52
Вашингтон аргументира изпращането на още военни с атаки срещу танкери, за които той обвинява Иран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пентагонът изпраща още хиляда американски войници в Близкия изток. Съобщението идва в деня, когато президентът Доналд Тръмп ще открие предизборната си кампания за втори мандат.

Враждебното поведение на Иран е причината за изпращането на нови военни в Близкия изток. Още миналия месец в района бяха разположени бомбардировачи и самолетоносач. Според изпълняващия длъжността военен министър Патрик Шанахан те трябва да могат да отговорят на евентуални заплахи за американските сили и интереси в региона.

От Пентагона разпространиха и нови 11 снимки, с които обвиняват Иран за експлозиите на два танкера в Оманския залив миналата седмица.

Иран го е извършил. Знаем го, защото видяхме катера. Едната мина не е експлодирала и навсякъде пише Иран, коментира преди това американският президент Доналд Тръмп видеозапис от операцията.

Европейските партньори на САЩ обаче се съмняват в истинността на записа. Доверието между Вашингтон и Европа е нарушено и заради едноличното решение на Тръмп да извади САЩ от ядрената сделка с Иран, в която ключова роля има ЕС.

Реакцията на Техеран не закъсня: Иран съобщи вчера, че вече няма да се съобразява с ограниченията върху запасите от нискообогатен уран, договорени в знаковото споразумение от 2015 година.Ислямската република обяви, че вече няма да се съобразява с ограниченията върху ядрените си запаси, договорени през 2015 година.

Миналата година американският президент Доналд Тръмп извади САЩ от договора и наложи санкции на Иран, като оттогава напрежението между Вашингтон и Техеран расте.

В конфликта с Иран Белият дом се опитва да привлече на своя страна и други държави.

Ще продължим да работим с нашите съюзници и партньори, за да предотвратим враждебното поведение на Иран, който тероризира целия регион, увери говорителката на държавния департамент Морган Ортагъс.

Русия призова Вашингтон за сдържаност, за да избегне ескалация в Близкия изток.

Предпочитаме да не виждаме каквито и да било стъпки, които биха могли да доведат до допълнително напрежение във вече нестабилния регион, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първа реакция след решението за разполагане на допълнителни американски военни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!