Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сигнал за тревога“ в Германия след убийство с предполагаеми крайнодесни мотиви

Вътрешният министър Хорст Зеефофер и шефа на федералната криминална полиция Холгер Мюнх на пресконференция в Берлин за убийството на видния политик в Касел..
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германците изглеждат шокирани от убийство с предполагаеми крайнодесни мотиви на промигрантски настроен представител на властта, което разпали дебат дали страната приема сериозно растящата заплаха от неонацизма, предаде АФП.

Прокуратурата обяви в понеделник, че вероятно екстремистки мотиви стоят зад убийството на шефа на администрацията на град Касел Валтер Любке (65 г.) на 2 юни. Той бе открит в дома си прострелян в главата.

Заподозреният за убийството Щефан Е. (45 г.) е в ареста, като според следствието той има множество връзки с крайнодесни.

Ако мотивите бъдат потвърдени, това ще бъде първото убийство на политик в следвоенна Германия, извършено от крайнодесен.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече убийството „сигнал за тревога“ в Германия и призна днес, че „крайнодесният екстремизъм е значима и сериозна опасност за нашето общество“.

Разследването на убийството първоначално обяви, че няма доказателства за екстремистки мотиви. Дори тръгна в друга посока. Но това продължи до ареста на заподозрения две седмици след престъплението. Щефан Е. е бивш член на неонацистката Националдемократическа партия.

Наблюдатели отбелязаха, че провалът в търсене на крайнодесни мотиви напомня на разследването на серията от 9 убийства на имигранти от турски и гръцки произход, извършено от екстремистката група Националсоциалистически нелегали в периода 2000-2007 г.

В случая с Любке „някои следователи не искаха да признаят очевидното – че политик е ликвидиран, защото спазва германската конституция“, писа „Зюддойче цайтунг“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна