Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още проверки на къщи за гости във Варненско, Добричко, Шуменско, Априлци и Донковци

Проверка на ДФ "Земеделие" се извършва в къщата за гости в село Донковци. Тя се проверява и от прокуратурата.
Снимка: Здравка Маслянкова

15 къщи за гости във Варненско, Добричко и Шуменско ще бъдат проверени от експерти на Държавен фонд "Земеделие" във Варна. Тава са къщи, които са в режим на петгодишен мониторинг, съобщи Айрие Ибрямова – директор на структурата. Вече са проверени две къщи – в селата Изгрев, община Суворово и Аспарухово, община Дългопол:     

"Октомври месец изтича програмният период, мониторингов, значи от 2014 година. Ако не работи, санкцията е акт за публично вземане на държавна собственост, лошо вземане. Той ще връща субсидията, която е получил, одобрената субсидия от 391 000 лева. Ще обиколим всички райони – Варна, Добрич и Шумен. След това ще се направи доклад, който доклад ще го представим на министъра на земеделието и храните Десислава Танева", каза Айрие Ибрямова.

Собственикът на къщата Ивайло Желев категорично отказа да пусне представителите на медиите и не поиска да коментира дали е приемал туристи през петте години, откакто е получил субсидията. Утре проверките продължават.

Проверката на къща за гости в Априлци установи, че собственикът ѝ е свързано лице със служител на Държавен фонд "Земеделие". Самата проверка е извършена по сигнал до фонда, за който заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов обясни:

"Сигналът, който е получен в министерството и в Държавен фонд "Земеделие", е свързан с бенефициента, който се явява свързано лице с наш служител в Държавен фонд "Земеделие". В момента е назначена дисциплинарна комисия, която разглежда сигнала. Ако се установи, че той е съдействал по някакъв начин за този проект, на първо място служителят ще бъде уволнен дисциплинарно и сигнала ще бъде препратен към компютърните органи за взимане на решение. Съгласно нашите методики за санкциите, максималния размер е  100 процента връщане на субсидията, ако бъде установен конфликт на интереси".

Калоян Костадинов коментира още, че собственикът на къщата за гости в Априлци Георги Кръстев е казал, че не се притеснява от факта, че дъщеря му е служител на Държавен фонд "Земеделие" и че тя не е съдействала за отпускането на субсидията за изграждането на къщата за гости. 

След Априлци проверяващите отидоха и в Еленския балкан. Проверка се извършва в къщата за гости в село Донковци. Тя се проверява и от прокуратурата. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна