Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Правителството да гарантира, че няма да се орязват бойните възможности при преговорите за Ф-16

Радев наблюдава военното учение на полигона "Ново село"
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев очаква правителството да гарантира при преговорите за новия изтребител, че няма да се намаляват бойните му способности. Той направи коментара си, след като наблюдава военно учение на полигона "Ново село":

"Най-важното в този проект, което често се пропуска или не се разбира докрай, е че не самият самолет е най-важното, а цялостният хомогенен пакет. Той се състои от самолета, неговото оборудване, неговото въоръжение, допълнителното оборудване към този самолет, наземното оборудване, което е огромно, и обучението на личния състав. Мисля, че българските военновъздушни сили и Министерство на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет - максимално изстискан, на минимума, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета.

Всяко едно мърдане надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета, така че очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности, според заявеното от нас, и българските данъкоплатци няма да дават парите си нахалост".

Радев припомни и тезата, че трите проекта за модернизация на армията трябва да вървят заедно.  

Президентът изтъкна, че юридическия му екип разглежда искането за вето по Закона за черноморието, поискан от екозащитници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна