Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН откри доказателства за връзка на саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

| обновено на 19.06.19 в 18:48
Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман (вдясно) и журналистът Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джамал Хашоги е бил жертва на умишлена, планирана екзекуция. До този извод стига специалният докладчик на ООН Анес Каламар, която представи днес безпощаден 100-страничен анализ. Съгласно международното право в областта на правата на човека отговорността за убийството на журналиста е на Саудитска Арабия, категорична е Каламар.

Саудитска Арабия дълго отричаше да има нещо общо с изчезването на Джамал Хашоги. Вълната от възмущение в целия свят принуди Рияд да признае, че журналистът е бил убит.

Докладът на ООН твърди, че има „надеждни доказателства“, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на дисидента Джамал Хашоги и трябва да бъде разследван.

За докладчика Анес Каламар смъртта на журналиста е „международно престъпление“.

„Като се имат предвид доказателствата, които оправдават международно наказателно разследване за отговорността на престолонаследника, за мен е логично да поискам той да бъде обект на санкции“, каза тя.

Специалният докладчик на ООН смята, че разследванията, проведени от Саудитска Арабия и Турция, не отговарят на международните стандарти.

„Ясно е, че на мястото на престъплението не само не е водено разследване, но е било и добре почистено. Заличени са всички следи, така че когато турските следователи са влезли в консулството, не са могли нищо да открият. Те самите подчертаха възможността много доказателства да са били унищожени“.

Докладът на ООН подчертава, че убийството на Хашоги показва, колко уязвими са саудитските дисиденти, живеещи в чужбина. Тази седмица станаха известни два случая в Норвегия и Германия, където местните тайни служби трябваше да се погрижат за сигурността на живеещи там критици на властта в Рияд.

Рияд побърза да отхвърли констатациите в доклада на ООН за смъртта на Хашоги.

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр отхвърли доклада на ООН, който заключи, че саудитският принц Мохамед бин Салман и други високопоставени лица са индивидуално отговорни за убийството на Джамал Хашоги.

Заключението на специалния докладчик на ООН Аниес Каламар "съдържа ясни противоречия", написа той в Туитър, както и "необосновани твърдения". Саудитска Арабия, посочи Ал-Джубейр, също е разпоредила разследване на смъртта на Хашоги, което вече в ход.

59-годишният Джамал Хашоги беше убит на 2 октомври миналата година в саудитското консулство в Истанбул. ЦРУ твърди, че разполага с надеждни улики срещу саудитския престолонаследник, след като миналата година управлението бе остро критикувано, че не е предупредило Хашоги за планираното убийство. Случаят предизвика гневни реакции в целия свят, но остана без конкретни последствия за режима в Рияд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени