Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Министерството на финансите емитира нов дългосрочен държавен дълг за 300,6 млн. лева

Това са първите емисии на нов държавен дълг от повече от година

Снимка: Ани Петрова, БНР

На 19-ти юни 2019 година Министерството на финансите пое нов дълг от малко над 300 млн. лева чрез продажби на две нови емисии дългосрочни държавни ценни книжа.

За първи път в нашата страна бяха емитирани 20-годишни облигации на стойност 100,6 млн. лева на аукцион на вътрешния пазар. Постигната доходност достигна 1,60%, а постъпилите поръчки за тези дългосрочни ДЦК възлязоха на 248 млн. лева, или коефициент на покритие 1,24.

Втората емисия беше за 10,5-годишни облигации на стойност 200 млн. лева, като беше постигната рекордно ниска среднопретеглена доходност от 0,41%. Общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 година достигна 472 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,36.

От страна на участниците беше отчетен висок интерес към новите емисии ДЦК. Най-голямо количество ДЦК на аукциона за 10,5-годишните ДЦК придобиха банките – 43%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 34% и застрахователните дружества с 23%. Най-голям обем ДЦК на аукциона за 20-годишните ДЦК придобиха застрахователните дружества – 49%, следвани от пенсионни и гаранционни фондове – 39%, банките – 10%, и инвестиционни посредници – 2%.

Това са първите емисии на държавен дълг от повече от година. Ходът на финансовото министерство е изненадващ предвид нарастващия бюджетен излишък на страната.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от