Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС поискаха Еврогрупата да определи приоритетно начина за финансиране на бюджет на еврозоната

Финансовите министри на Европейския съюз трябва да определят приоритетно източниците на финансиране за бъдещ бюджет на еврозоната, заявиха в петък лидерите на ЕС, но останаха без ясно мнение относно идеята за Европейска схема за гарантиране на депозитите (EDIS), съобщава Ройтерс.

Председателят на Еврогрупата Марио Сентено информира европейските лидери за постигнатото споразумение на финансовите министри относно работата по създаване на бюджет за еврозоната, заедно с други реформи, включително EDIS.

"Ние искаме Еврогрупата да докладва бързо за подходящите решения за финансиране", посочиха лидерите на ЕС в изявление за бюджета на еврозоната, наречен Бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция (BICC).

"Тези елементи трябва да бъдат договорени приоритетно, за да могат да определят размера на BICC в контекста на следващата многогодишна финансова рамка“, казаха те, позовавайки се на по-общия следващ дългосрочен бюджет на Европейския съюз.

Европейските лидери обаче избягнаха да коментират директно Европейска схема за гарантиране на депозитите (EDIA), която се забави от години заради силната опозиция от страна на Германия.

В днешното им изявление само се посочва, че "ние очакваме продължаване на техническата работа за по-нататъшното укрепване на банковия съюз“ - правилата на ЕС, включващи и схемата за гарантиране на депозитите - което е знак, че не се поставя краен срок за течащите обсъждания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна