Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери в Персийския залив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността представител на САЩ в ООН призова световната общност да се присъедини към Съединените щати в обвиненията срещу Иран. Междувременно Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери в Персийския залив.

Вашингтон потърси подкрепа по време на консултации при затворени врата в Съвета за сигурност на ООН. На срещата в понеделник американската страна е представила доказателства, че нападенията срещу танкери през миналия и този месец са били на Иран. Споделени са били и данни за свалянето миналата седмица на американски дрон.

Изпълняващият длъжността посланик на САЩ в ООН Джонатан Коен заяви:

"Иран трябва да разбере, че тези атаки са неприемливи. Време е светът да се присъедини към нас в това твърдение. Политиката на Вашингтон към Иран продължава да бъде икономическо и дипломатическо усилие за връщане на Иран на масата за преговори."

Съединените щати обвиняват Иран за атаките срещу танкерите и настояват, че сваленият дрон е бил в международно въздушно пространство. Техеран отрича да стои зад атаките срещу танкерите и смята, че дронът е летял във въздушното пространство на страната.

Случилото се изостри отношенията между двете държави и накара президента Доналд Тръмп да нареди военна операция, която той отмени в последния момент. В понеделник Тръмп наложи нови санкции на Иран като заяви, че свалянето на американския дрон може и да е бил повод за това. Тръмп също каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Иран и която и да е друга държава.

Представителят на Техеран в ООН Маджид Такхт-Раванчи определи създалото се напрежение като "много опасно" и заяви, че САЩ трябва да деескалират ситуацията, като спрат своите "военни авантюри" и "икономическа война срещу народа на Иран". По думите му "климатът не е подходящ за преговори с Вашингтон":

"Решението на САЩ е още една индикация за продължаващата враждебност срещу иранския народ и за това, че не зачитат международното право, както и възгледите на огромното мнозинство от международната общност."

В декларация, одобрена от 15-те страни членки, Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията срещу петролни танкери и призова за диалог и мерки за намаляване на напрежението в Персийския залив.

След заседанието, поискано от Съединените щати, посланикът на Кувейт в ООН Мансур Ал-Отайби заяви:

"Членовете на Съвета осъждат атаката срещу петролните танкери, която е сериозна заплаха за морското корабоплаване и енергийните доставки, противоречи на международните правила и е заплаха за международния мир и сигурност."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна