България е участвала в общоевропейското проучване за двойния стандарт при хранителните продукти, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Страната ни е изпратила информация за 95 съпоставими продукта, открити на нашия пазар, с цел оценка на състава, търговската марка, наименованието, етикета и енергийната стойност.
В рамките на проучването са анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 държави от ЕС – България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС.
Анализът на събраната информация от участващите страни членки бе извършен независимо и изцяло от Съвместният изследователски център (JRC) към Европейската комисия, в резултат на което е изготвен доклад и резултатите с направените от Центъра заключения са предоставени на ЕК.
След проучването като основна констатации се откроява това, че в повечето от случаите съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката. 9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав (те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав).
Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав (те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав). При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. Разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.
Предоставена е и възможност на притежателите на марките с констатирани различия в състава на храните на отделните пазари да изразят позицията си, в случай че желаят, се посочва в съобщението на БАБХ.