Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германското правителство прие бюджета за 2020 година, най-много пари получават министерствата на труда и отбраната

Германското правителство прие днес проектобюджет за 2020 година, предвиждащ повишаване на разходите въпреки по-бавния растеж на приходите, предаде ДПА.

Бюджетът на германския финансов министър Олаф Шолц предвижда федералните разходи да се повишат до 359,9 милиарда евро (408,8 милиарда долара). Той обаче се надява да запази бюджета без да се налагат нови федерални заеми.

Повишаващите се приходи помогнаха на Германия след 2014 година да не взима нови заеми, но нарастването на парите в хазната забавя темпа и това означава, че Шолц е принуден да намали предвидените разходи с около 2,7 милиарда евро спрямо по-рано планираното.

Сред най-големите пера на бюджета за догодина е транспортът, а особено облагодетелствани са железниците. Освен това Шолц планира да намали данъчното бреме за семействата с по-ниски доходи.

Ще има повишаване от близо 15 процента на бюджета на министерството на околната среда до 2,6 милиарда евро, като основни проблеми за решаване се очертават намаляването на вредните парникови емисии и съкращаването на живота на насекомите.

Най-много пари от бюджета получава Министерството на труда с над 148 милиарда евро, следвано от Министерството на отбраната - 44,9 милиарда евро или с 1,7 милиарда повече спрямо предходната година.

Бюджетът за отбрана обаче остава доста под сумата, за която настояват САЩ и други съюзници от НАТО.

Парламентът ще обсъди бюджета след лятната ваканция. Очаква се да бъде приет от двете камари до края на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна