Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бедствено положение е обявено в Котел, след като ниската част на града бе наводнена от придошлата река

Снимка: архив

Бедствено положение е обявено в Котел, след като в сряда следобед ниската част на града беше наводнена. Това обяви кметът Коста Каранашев. 20 къщи са наводнени, а настилката на няколко улици е отнесена от силната вода. Падналото количество дъжд за близо час е било 80 литра на квадратен метър.

Настилката по няколко от засегнатите улици на града вече не съществува, а силната вода е срутила най-малко две постройки, които местните твърдят, че са били обитаеми жилища. Хората разказаха следното за сполетялото ги бедствие:

„Щяхме да умрем. Всичко се случи за един миг. Никой не можеше  да влезе да ни помогне. Голяма вода беше.“

„Напълниха се къщите, а децата ми бяха сами. Водата беше над метър.“

„Стената падна. Къщата на съседите се наводни - водата беше над метър и всички мебели са отвън.“

Кметът на града Коста Каранашев каза, че ще мобилизира целия ресурс на общината за справяне с щетите от бедствието:

„В момента описваме щетите. Ходим по къщите. Виждаме къде какво се е случило. Предстои организация на всички общински служители, ще помолим и Горското стопанство да ни помогне, за да може всичко, което е по пътната мрежа да бъде изнесено.“

Каранашев каза, че на предстоящата сесия на Общинския съвет тази седмица ще внесе предложение за отпускане на парични обезщетения на пострадалите семейства, както и че на празника на града в събота ще открие дарителска кампания. Освен това ще разчита и на държавата за възстановяване на щетите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от