Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС, свиква утре нов Съвет

| обновено на 01.07.19 в 13:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекъсна срещата на лидерите на ЕС и свиква нов Съвет утре от 11 ч. Това съобщи в "Туитър" неговият говорител Пребен Аман.

След продължили цяла нощ и тази сутрин преговори лидерите на страните членки на ЕС не постигнаха споразумение за фигурите, които ще поемат висшите постове на ЕС през следващите 5 години.

Совалките и двустранните преговори засега не дават резултат и всяко от имената остава в сферата на вероятностите. Като твърде възможна версия снощи бе разпространен вариантът кандидатът на партията на социалистите и демократите Франс Тимерманс да застане начело на Европейската комисия, кандидатът на Европейската народна партия Манфред Вебер - на Европейския парламент, а служебният премиер на Белгия Шарл Мишел да оглави Европейския съвет. 

На влизане на заседанието на лидерите премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че стои само и единствено зад кандидатурата на Вебер като следващ председател на Европейската комисия:

"Ние имаме водещ кандидат, спечелил европейските избори - Вебер. Категорично, ние стоим зад нашия кандидат. Няма логика победителят да не бъде председател на Европейската комисия".

През нощта обаче той показа, че е склонен на компромис след среща с Тимерманс в българското постоянно представителство:

„Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално, Вебер има повече опит в парламента“.

Очаквано, на този етап кандидатурата на Тимерманс не преодоля съпротивата на Вишеградската четворка, преговорите продължават и в момента. Очаква се Вебер да пристигне следобед в Страсбург, където утре започва първата пленарна сесия на новия Европейски парламент.

По информация на изданието "Политико" лидерите обсъждат пакет, според който Тимерманс да оглави Европейската комисия, Кристалина Георгиева - Европейския съвет, а Маргрете Вестагер или Шарл Мишел да заеме поста "върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността".

За поста "председател на Европейскиа парламент" лидерите са разделени между кандидатурите на Манфред Вебер и Ги Верховстадт.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна