Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската система за противоракетна отбрана С-400 пристига в Турция в понеделник

| обновено на 05.07.19 в 18:24
Руска система за противоракетна защита С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия ще натовари системата за противоракетна защита С-400, закупена от Турция, в два товарни самолета в неделя, като първите части на отбранителната система ще пристигнат в Турция в понеделник, съобщи в петък турският вестник "Хабертюрк".

Първата батарея руски ракети С-400 ще се състои от 9 пускови установки с по 4 тръби за изстрелване на ракети. Системите са едни от най-съвременните в руския арсенал и закупуването им от Анкара предизвика сериозна криза в отношенията й с Вашингтон.

Очаква се в Турция да пристигне и технически екип от Русия, който да контролира инсталирането на системата С-400.

От няколко години Анкара желаеше да закупи модерни противовъздушни ракети. Турция настояваше, че те са и необходими за защита от заплахите по южната ѝ граница. След избухването на войната в Сирия през 2011-а година., за да защитават въздушното пространство на страната, в южна Турция бяха разположени американски, германски, холандски ракетни части.

През 2013-а година  търг на стойност 3,4 млрд. долара за системи за противоракетна отбрана беше спечелен от китайска държавна компания в конкуренция на американски, руски и европейски производители. Договорът обаче беше анулиран заради опасения за несъвместимост със системите на НАТО. По-късно сделка за американски ракети се провали, тъй като двете страни не се договориха за съвместното производство и трансфера на технологии.

Така през септември 2017-а година се стигна до сделката с Москва за доставка на 4 дивизиона ракети на обща стойност 2,5 млрд. долара. Системите С-400 имат обсег до 380 км. и могат да унищожават не само самолети, но и тактически и стратегически крилати и балистични ракети на височина до 27 км.

Високопоставени турски представители лансират и възможността впоследствие за закупуване и съвместно производство и на руските ПВО-системи от последното поколение С-500.

По-рано турски издания съобщиха, че се обмисля първите руски ракетни системи да бъдат използвани за защита на столицата Анкара. Очаква се те да бъдат дислоцирани във военновъздушната база "Акънджъ" или в най-високата точка на областта - община Аяш на надморска височина от около 900 м.

Вашингтон обаче смята, че радарите на руските ракетни комплекси ще застрашат тайните на бойния самолет ф-35 и поради това заплашват Турция със санкции, включително прекратяване на обучението на турски пилоти и отказ поръчаните от Анкара самолети да бъдат доставени.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна