Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на индустриалното производство и на износа на Германия през май

Германското индустриално производство и немският износ се повишиха през май, парирайки само част от техния солиден спад през април, показват данни на федералната статистика Destatis, които обаче е малко вероятно да предотвратят сериозно забавяне и дори стагнация на водещата европейска икономика през второто тримесечие на годината.

Индустриалното производство нарасна очаквано през май с 0,3% спрямо април, когато обаче се сви с цели 2,0% (най-солиден производствен спад от август 2015-а година насам).

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се увеличи с 0,9%, като производството на потребителски стоки нарасна с 1,1%, докато енергийното производство се понижи с 2,2 на сто.

В същото време строителството спадна с цели 2,4% спрямо април, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) се повиши с 2,0%.

На годишна база индустриалното производство на Германия се сви през май с 3,7% след понижение с 2,3% през април и при очакванията на финансовите пазари за по-сдържано понижение с 3,2 на сто.

"След слабия април производството в промишления сектор се стабилизира през май в ниското ниво от предходния месец",  отбеляза германското икономическо министерство, коментирайки днешните данни. Въпреки това, данните за двата поредни месеца (април и май) показват "ясно изразена подтисната индустриална икономика, която потиснатост вероятно ще продължи и през следващите месеци с оглед на слабите постъпващи поръчки и слабия бизнес климат", добави икономическото министерство, визирайки много слабите данни на Destatis от миналата седмица за солиден спад на промишлените поръчки през май с 2,2% на месечна и с 8,6% на годишна база.

Федералната статистка представи и данни, показващи известен отскок на германски износ през май след драматичен спад месец по-рано.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, нарасна през май с 1,1% до 113,9 млрд. евро спрямо април, когато експортът се сви с цели 3,4% и при прогноза за повишение с 0,9%, докато вносът се сви изненадващо с 0,5% до 93,4 млрд. евро след понижение с 0,9% през предходния месец и при очаквания за увеличение с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна през май с 4,5% след спад с 0,2% през април, докато вносът се увеличи с 4,9% след повишение с 2,5% през април.

Нарастването на износа при изненадващото намаляване на вноса допринесе за разширяване на търговския излишък на Германия на сезонно-коригирана база до 18,9 млрд. евро през май от 16,9 млрд. евро през април.

Търговският баланс на некоригирана база през май е на излишък от 20,6 млрд. евро спрямо излишък за 20,0 млрд. евро година по-рано и позитивен търговски баланс за 17,9 млрд. евро през април.

Днешните данни на Destatis не дават сериозно основание за оптимизъм относно германското икономическо представяне през второто тримесечие на годината като водещата европейска икономика продължава да изпитва проблеми от несигурността около процеса на Брекзит (излизане на Великобритания от Европейския съюз) и търговското напрежение между САЩ и останалия свят и по-специално спрямо Китай и ЕС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени